Introduktion
Klemt inde mellem villahaver i et gammelt engområde i Hørsholm Kommune finder man en sand lille naturperle, der har fået lov at bestå med sine ishavsskrænter helt tilbage fra den seneste istid. Bolbroengen har aldrig været opdyrket, så den efterhånden sjældne vilde engblomme og maj-gøgeurt har fået fred og kan ses flere steder på engen i maj og juni, hvilket er unikt, da de eller er meget svær at finde i Danmark. Den er et barometer på, hvor fint området er midt i et villaområde, hvor vilde arter ellers kan have hårde betingelser. Engen som naturtype er sjælden og beskyttet, så derfor er formålet med fredningen oplagt.
Landskabet
Bolbroengen er et resultat af istidernes hærgen af det, der nu er Danmark. For ca. 16.000‐18.000 år siden steg havet hurtigere end landhævningen foregik, og et ishav trængte sig op mod Kattegat gennem Øresund. Dette ishav skar sig ind i kysterne, hvor disse ikke var dækket af en beskyttende kappe af tilbageværende is, og åd af det nøgne og ubeskyttede land og efterlod ishavsskrænter i en afstand af op til 1,5 km fra den nuværende kystlinje i Hørsholm Kommune. Ishavets skrænter ses særlig tydeligt omkring Bolbroengen. Længere mod øst findes kystskrænterne fra det meget senere stenalderhav for 5.000 til 8.000 år siden.
Kulturhistorie
Bolbroengen blev på de første kort fra 1750 kaldt Bolbroe Mosze. Navnet Bolbro stammer fra ordet bol eller bul, der betyder en groft tilhugget planke, så Bolbro betyder en bro lavet af en tilhugget planke. Stedets navn henviser på den måde til sumpede terræn. Det samme gør navnet på den nærliggende vej Bukkeballevej. Det første led i dette navn er dyrenavnet buk, altså en hanged. Efterleddet balle kommer af balg, der betyder et hævet stykke jord. I dette tilfælde et stykke jord, der ligger højt i forhold til det omkringliggende, våde lavbundsområde. Området har på grund af høj fugtighed kun kunnet udnyttes til græsning og har derfor fungeret som overdrev i grænseområdet mellem Rungsted og Vallerød.
I perioden fra 1915 til 1930 blev området bebygget nordvest og sydøst for engen. I 1921 erhvervede Hørsholm Kommune et markareal på 37,5 tdr. land (20,7 ha) fra Rungstedgaard. De 8 tdr. land (4,4 ha) moseareal, der udgør Bolbroengen, blev solgt til en særlig favorabel pris, mod at kommunen ikke ville bebygge arealet.
Vejbeskrivelse
GPS X:, Y:
Fra Rungsted Strandvej drejer man ind i landet ad Kastanievej, hvorefter man fortsætter til krydset ved Enghave og Bukkeballevej. På højreside lige nord for, ligger Bolbrofredningen.
Fredningen og dens pleje
Først og fremmest handler det om at bevare og forbedre naturværdierne og levemulighederne for plante- og dyrelivet i området. Derfor har vi sammen med Danmarks Naturfredningsforening rejst fredningen for at sikre denne fine lille eng. Dernæst og måske vigtigst handler fredningen om at forbedre områdets rekreative kvaliteter og sikre en forbedret adgang for offentligheden, så lokale borgere, spejdere og andre har et skønt, grønt område i deres umiddelbare nærhed.
Læs hele fredningen her