Doverkil, Bodum Bakker
Introduktion
Den nordlige del af fredningsområdet udgøres af kærområdet Brokær og skråningerne på begge sider af Boddum bæk og søterritoriet Doverkil. Den sydlige del af fredningsområdet omfatter Ydby Skjold med Danmarks største koncentration af bronzealderhøje samt Boddum Bakker. Dette vidunderlige landskab ved Thisted Kommunes sydgrænse er fredet for at sikre de botaniske, landskabelige og kulturhistoriske kvaliteter, som er meget høje.
Området ved Doverkil var i 1942 ved at blive inddæmmet til landbrugsjord, men i sidste øjeblik blev naturen reddet, da lodsejerne ikke kunne blive enige om at finansiere inddæmningen.
Landskabet
Limfjordens hovedtræk er formet under sidste istid, der efterlod sig et kuperet landskab. I stenalderen blev klimaet varmere, polarisen smeltede og havet steg. Hele Nordjylland blev et ø-rige, og havet gnavede områdets kyster. Siden har landet hævet sig, og havet er blevet trængt tilbage. Ved foden af disse gamle stenalderklinter ligger nu hævet havbund.
Doverkil, Brokær og de lave arealer ved Boddum Bæk var således i stenalderen et smalt sund og i dag hævet havbund, medens Boddum var en ø og i dag en halvø. Rundt om Doverkil ses i dag de gamle, stejle klinter fra stenalderen.
Efter istiden blev landskabet dækket af frodig skov, der efterhånden blev fældet og brændt for at give plads til marker og græsning. Udnyttelsen var så kraftig, at skrænterne udviklede sig til blomsterrige overdrev, mens den letteste jord udviklede sig til hede.
Brokær er et sammenhængende kærområde, der rummer flere vegetationstyper. Ved foden af de omgivende bakker udspringer paludellavæld og der er flere ekstremrigkær.
Plantelivet
Selve Brokær er under kraftig tilgroning med buske, hvilket ikke er gavnligt for den lavere vegetation, der kræver lysåbenhed. Ved lyngbakkerne på sydøstsiden skal der ligeledes ske pleje ved fjernelse af selvsåede træer.
I Brokær findes rødlistearter som fin kæruld og otteradet ulvefod , mens der blandt de mere sjældne er engblomme , kær-fladbælg , tykbladet fladstjerne , hønsebær , kambregne , butfinnet mangeløv , paludella squarrosa , spyd-pil , dynd-star , loppe-star , tæppegræs og vedbend-vandranunkel . Lokalt i Vestjylland er skovarve og trenervet snerre sjældne, men fundet netop her. Som indikatorer for ekstremrigkær-samfundet findes bl.a. sump-hullæbe og butblomstret siv . På nærliggende heder og overdrev ses hjertegræs , kattefod , lav skorsoner , dunet vejbred , håret visse og kornet stenbræk (sidstnævnte muligvis forsvundet).
I Doverkil som er mere en brakvandssø med strandenge, rørskove og væld ses på engene strand-annelgræs , strand-asters , alm. blæresmælde , strand-firling , kødet og vingefrøet hindeknæ , jordbær-kløver , dansk kokleare og slangetunge . I rørskoven strand-kogleaks , tagrør og enskællet sumpstrå .
Dyrelivet
Området byder på mange typer natur med et rigt plante- og dyreliv. I de mest utilgængelige og uforstyrrede områder i Brokær færdes odderen . Og i de tilgroede birkekrat findes den langhalede og sjældne birkemus.
Ved brakvandssøen Doverkil træffes både lille og toppet lappedykker , skarv , fiskehejre og sangsvaner , men det er især ænder der kommer forbi: gravand , pibeand , krikand , gråand , skeand , troldand og hvinand . Af vadefugle er iagttaget blishøne , vandrikse , grønbenet rørhøne , rødben og dobbeltbekkasin . Af rovfugle svæver over himmelen rørhøg , spurvehøg , musvåge og fiskeørn .
Farvandet ud for Doverodde er blandt de rigeste og mest uspolerede økosystemer i Limfjorden. Der er stærk strøm og klart vand, og på bunden findes et tykt tæppe af muslinger, som hver filtrerer mange liter fjordvand i timen. Her findes også et bredt bælte af ålegræs, hvor mange mindre dyr kan finde skjul og føde. Disse dyr tjener som føde for større dyr, f.eks. ål .
Kulturhistorie
Det fredede område ligger ned til Limfjorden og byder på flot natur og interessante kulturspor, bl.a. Danmarks største samling af kæmpehøje – kaldet ”Oldtidskirkegården”- på Ydby Hede. Der findes mere end 50 bronzealderhøje i et område, der omfatter Boddum Bakker og det bakkede landskab Ydby Skjold umiddelbart vest herfor. På Ydby Hede er der en samling af 32 gravhøje fra ældre bronzealder. De ligger i et helt åbent landskab, ganske som i bronzealderen. Den er den største samling af gravhøje i Danmark. Kun få gravhøje er udgravet. Tæt ved Hedby Hede ligger Dover Plantage med 16 gravhøje og to langhøje fra ældre bronzealder. Langhøje fra ældre bronzealder adskiller sig fra yngre stenalders langdysser ved ikke at have synlige randsten og stenkamre.
Det er en af landets største samlinger af gravhøje og som sådan et nationalt klenodie, der absolut er et besøg værd. Der er offentlig adgang til området, og man finder informationstavler på stedet. De største høje måler op til 5 meter i højden, mens andre er væsentlig lavere.
Stenalderens og bronzealderens mennesker satte pris på Ydby Skjold og Boddum Bakker. Det viser de mange gravhøje. Fra højene kunne de døde skue ud over deres land, men først og fremmest kunne de levende i miles omkreds se hvilken magt, de lokale høvdingeslægter havde. Højene blev bygget af græstørv, så man brugte af den eneste rigdom, man havde: græsmarkerne. Samtidig krævede byggeriet et samfund med en meget stærk struktur. En stor flot høj på en bakketop var et tydeligt signal om rigdom og samfundsmæssigt overskud.
De mange oldtidsminder fortæller om områdets gode betingelser for tidlig bosætning, bl.a. på grund af gode muligheder for dyrkning og for adgang til fjorden.
Men efter tabet af Sønderjylland i 1864 tog man for alvor fat på at genskabe skov ved omfattende plantninger i Jylland. – I Sydthy blev Dover Plantage således grundlagt i 1888.
I 1868-69 blev dæmningen ved Doverodde bygget og dermed blev Doverkil til en brakvandssø i stedet for den havarm, som den havde været siden stenalderen før landhævningen tog til.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Af hensyn til de sjældne planter og dyr er der ikke adgang til Doverkil og Brokær. Men området kan fint overskues fra de omliggende udsigtspunkter, f.eks. fra Kløvenhøj (41 m) og siloen i Doverodde (37 m).
På de 3 P-pladser er der opsat informations-tavler, der viser vandreruterne. Én rute går over Ydby Hede til Kløvenhøj. Det er en trampesti, der byder på enestående udsigt og som fører forbi talrige kæmpehøje, over bækken og op gennem gamle hulveje. Ad denne rute må alle også færdes til fods på de tilstødende udyrkede arealer. Hvor disse er hegnede, er der adgang via låger o.l. Udstillingen i den gamle kornsilo i Doverodde (og den øvrige del af Limfjordscentret) er åben fra påske til og med efterårsferien.
Hele området kan overskues fra en tidligere kornsilo i Doverodde, der med sine 37 meters højde giver en enestående udsigt. Siloen er nu indrettet med udstillinger om områdets natur og miljø, og indgår i ”Limfjordscentret”, hvor den gamle købmandsgård er indrettet til et levende besøgscenter.
Vejbeskrivelse
<p> Doverkil og Doverodde: Fra Thisted kører man syd ad rute 11 mod Struer, men drejer af før Ydby til Doverodde ad Doveroddevej. Her kan man besøge Limfjordscenteret og kornsiloen, hvorfra området kan beskues. GPS-koordinater: N 56° 43.025', E 8° 28.143'.</p><p> Et besøg ved oldtidskirkegården i Ydby Skjold og Boddum Bakker sker ved at fra Doverodde at køre over dæmningen og dreje ad Kløvenhøjvej til P-plads: N 56° 42.121', E 8° 27.461'</p><p> En gåtur i Dover Plantage kan ske fra en anden P-plads ved at fortsætte på Kløvehøjvej ca. 500 m og med afvisning til p-plads: N 56° 42.414', E 8° 26.401'.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000495cb95ff5008f3a94&ll=56.713457,8.459816&spn=0.032974,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000495cb95ff5008f3a94&ll=56.713457,8.459816&spn=0.032974,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Doverkil </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Doverkil, Brokær, Ydby Skjold og Boddum Bakker, 1991
Det var Danmarks Naturfredningsforening, der fik rejst en fredningssag i 1940’erne, da foreningen fik nys om de landvindingsplaner, som lokale lodsejere efter forslag fra Hedeselskabet var gået i gang med. Foreningen var rystet, for netop Brokær-området var i 1925 blevet opdaget som en enestående botanisk lokalitet. I 1945 begærede DN området fredet – og da det havde været svært for lodsejerne at blive enige om deres afvandingsprojekt, så var det forholdsvis nemt for Fredningsnævnet at træffe sin afgørelse til fordel for naturen.
Den nye fredning i 1991 afløste tre mindre fredninger ved Doverkil og Ydby Hede, fordi der var behov for en mere sammenhængende fredning, der også tog hensyn til de botaniske kvaliteter i området og sikre mulighed for pleje i området.
Fredningen for de nordlige arealer ved Doverkil og Brokær har til formål at sikre området fastholdt som eller gendannet til et åbent ådalslandskab samt af hensyn til plante- og dyrelivet at friholde dalbunden for tilførsel af gødnings- og giftstoffer. Denne del af fredningsområdet er i regionplan 1989-2000 for Viborg Amt udlagt som “primært naturområde”. For sådanne områder opstiller regionplanen de retningslinjer, de landskabelige og kulturhistoriske kvaliteter skal fastholdes, at der skal udfoldes meget store bestræbelser for at bevare og pleje de naturmæssige og rekreative værdier, og at eksisterende skovdrift og andet jordbrug kan videreføres under hensyn til de ovennævnte værdier.
For de sydlige arealer ved Boddum Bakker tilgodeser fredningsbestemmelserne de geologiske, botaniske, kulturhistoriske og friluftsmæssige interesser i området. Denne del af fredningsområdet er i regionplanen udlagt som “primært naturområde med visse jordbrugsmæssige interesser”. For sådanne områder opstiller regionplanen de retningslinjer, at arealerne skal henligge som naturområder med fortsat landbrugs- og skovdrift, at de naturhistoriske værdier i videst mulig udstrækning skal bevares og plejes, og at de landskabelige værdier skal fastholdes og de kulturhistoriske særpræg bevares.
Fredningen har også været med til at øge offentlighedens adgangsret til arealerne syd for Kløvenhøjvej, fremme beskyttelsen af de kulturhistoriske, geologiske og botaniske interesser, som er knyttet til disse arealer, samt sikre udsigterne fra Ydby Skjold og Kløvenhøj.
De botanisk meget interessante arealer ved Brokær lider under opvækst af træer og buske, som skygger for den underliggende vegetation. Der er behov for pleje af naturområderne, hvis fordums blomsterflora skal genvindes. Arter som f.eks. gul stenbræk er forsvundet fra området. Ved Doverkil sker der en afgræsning af arealerne. Muligvis er det også nødvendig med en vanstandshævning.
Link til fredningskendelse
Doverkil, Bodum Bakker , 1991
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17
Læs også
Limfjordscentret Doverodde Købmandsgård
Fjordstræde 1
Doverodde
7760 Hurup Thy
Tlf. 97959266
www.limfjordsmuseet.dk