Skyum Bjerge
Introduktion
Lige så flad og grå som det vestlige Thy er, lige så bakket og grønt er det østlige Thy. Det gælder også de fredede Skyum Bjerge, hvis kuperede terræn tilsyneladende har fået et par ekstra folder ned mod Limfjorden. Årsagen til fredningen er hele 17 gravhøje fra bronzealderen, hvoraf de seks ligger smukt på række hen over en bakkekam. For at bevare de åbne arealer med hedelyng lader man gotlandske pelsfår græsse på de stejle skrænter. Der er offentligt tilgængelige stier i området.
Flot udsigt fra Skyum Bjerge over Limfjorden. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Skyum Bjerge er et meget bakket landskab, der når en højde af 47 meter og udgør en del af Limfjordskysten ned mod Vilsund. Kløfter og dale er skabt ved smeltevandets erosion i slutningen af sidste istid. Fra det opdyrkede land går man gennem en mager granskov frem til en uforlignelig udsigt over den milde fjord. Et kort stykke græsbevokset forland danner overgang til et par meter sandstrand, der tager imod Limfjordens stille bølgeskvulp. På stranden har man smukke udsigter til både flade, rørbevoksede strandenge og gamle, stejle kystskrænter fra stenalderhavet.
Fra toppen af Skyum Bjerge. Foto: Søren Olsen
Plantelivet
På de høje, tørre bakker vokser blandt andet hedelyng , bølget bunke , engelskgræs , lyng-snerre , gul snerre , tormentil , håret høgeurt , vinget perikon og katteskæg , men også almindelig kongepen , vellugtende gulaks , hjertegræs og kornet stenbræk . I de mere fugtige partier ses blandt andet orkidéer som kødfarvet gøgeurt , maj-gøgeurt og plettet gøgeurt . Man kan også finde både tranebær , blåbær , mosebølle og revling i området.
Den flotte, blandede skov rummer træer som bøg , eg , birk , hyld og vild æble . I skovbunden vokser blandt andet hvid anemone og skovstjerne . I moserne findes pilekrat med tagrør , men også sjældne planter som sump-hullæbe , rundbladet soldug og stinkende krageklo .
Dyrelivet
Af fugle kan i yngletiden ses en del arter, som er karakteristiske for åbne bevoksninger, blandt andet stor flagspætte , skovpiber og forskellige mejser. I moserne er der rørspurv og rørsanger .
Kulturhistorie
I de lyngklædte bakker ligger 17 gravhøje fra bronzealderen, hvoraf de seks ligger smukt på rad og række hen over en bakkekam. Der har været endnu flere høje, men de er forsvundet i tidens løb, især på grund af pløjning. I nogle af højene er der fundet kostbare gravgaver som ringguld eller våben og smykker af bronze.
Lignende fund er gjort herfra og ned til Ydby Hede, som kaldes oldtidskirkegården på grund af de mange gravhøje i området. Det tyder på, at der har været en livlig handel i området, for ringguld blev dengang brugt som betalingsmiddel. Handelen har været begunstiget af, at skibe let kunne lægge til langs kysten.
I strandkanten, cirka 500 meter mod syd, ligger en stor vandreblok på 4 x 4 x 2,5 meter. Et sagn fortæller, at stenen blev kastet af en kæmpe på Mors, der sigtede mod Skyum Kirke, men ikke ramte. Det siges også om stenen, at den vender sig, når den lugter nybagt brød i Gærup (landsbyen lige nord for)!
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Ved P-pladsen er der opstillet informationstavler, som oplyser om muligheder for ophold og færdsel. Fra den handicapegnede vendeplads er der en smuk udsigt. Underlaget på pladsen er egnet for kørestolsbrugere. Thisted Kommune ejer det centrale areal med adgang til stranden, hvorfra man i øvrigt kan bade. Færdsel på stien med barnevogn kan ikke anbefales.
Turforslag
Fra P-pladsen kan man gå til gravhøjene mod nordvest og til kommunens naturareal og stranden ad en sti mod sydøst. Nede ved stranden kan man gå ad en kyststi sydpå til Skyum Østerstrand, hvilket er en 3 km lang og smuk tur. Herfra må man så gå tilbage, hvis man ikke bliver hentet. Skyum Østerstrand ligger ved Limfjordsvangen, en sidevej til Østerstrandvej, lidt syd for Skyum.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du finder links til i boksen til højre.
1. Gravhøje. Området blev fredet på grund af de mange smukke høje fra bronzealderen.
2. Overdrev. På de artsrige, åbne arealer vokser blandt andet vellugtende gulaks og kamgræs.
3. Stranden. Fra den kommunale badestrand kan man gå 3 km sydpå langs kysten.
Vejbeskrivelse
<p> Skyum Bjerge ligger cirka 15 km syd for Thisted, ud til Limfjorden.</p><p> <i> Vejbeskrivelse </i> <br/> Fra Skyumvej, landevejen mellem Vilsund Vest og Villerslev, drejer man ind ad Bjergvej, lidt nord for Skyum, og kører frem til P-pladsen.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Der går ingen offentlige transportmidler til området.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser P-pladsen ved Skyum Bjerge</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004952939f0c96410f9f&ll=56.846015,8.602896&spn=0.008215,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004952939f0c96410f9f&ll=56.846015,8.602896&spn=0.008215,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Skyum Bjerge </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1955 blev 17 hektar fredet. Det skete for at sikre at områdets smukke natur og gravhøje blev bevaret, og for at hindre især sommerhusbebyggelse og tilplantning. For at bevare det åbne landskab og de mange forskellige planter sætter Thisted Kommune dyr på græs i området og fælder uønskede træer og buske.
Link til fredningskendelse
Skyum Bjerge , 1955
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17