Salgjerhøj og Hanklit
Introduktion
Det stærkt kuperede landskab med Salgjerhøj og Hanklit på Nordmors er bogstavelig talt storladent. Her er højt til himmelen. Med sine 89 meter er Salgjerhøj det højeste punkt på den grønne Limfjordsø, og udsigterne over fjord og land er fremragende. Ved de to P-pladser ved henholdsvis Salgjerhøj og Hanklit er der informationstavler, ligesom der er naturstier i området. En vandretur langs stranden mellem de to punkter kan varmt anbefales og giver mulighed for at finde fossiler. For at sikre det smukke område mod kommerciel udnyttelse opkøbte morsingboer Hanklit allerede i 1937, og nu er området sikret gennem fredning. Salgjerhøj blev fredet i 1966.
Hanklit er imponerende. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Den fredede bakkekam udgøres af Salgjerhøjbuen, en bueformet randmoræne, der mod vest får følgeskab af andre bueformede bakker: Stærhøjbuen og Mosebjergbuen. Kystlandskabets bueform skyldes, at bakkerne og deres materiale blev presset op fra Thisted Bredning ved et istryk fra nord. Det ses tydeligt af strukturerne i Hanklits profil.
Salgjerhøj er med sine 89 meter højeste punkt på Mors, og en stor del af Mors’ 34 kirker skal kunne ses herfra. Bakkekammen består for en stor del af moler med et tyndt lag moræne. Hanklit er den vestlige ende af Salgjerhøjbuen, og bakkekammen har højder på 60-70 meter. Den 60 meter høje Hanklit er Danmarks største molerklint, og fra toppen har man en enestående udsigt rundt i hele Thisted Bredning.
Klinten er bygget op af de skiftende lag vulkansk aske, der ses som mørke striber i det lyse moler. Moler består af mikroskopiske kiselskaller af éncellede alger, diatoméer, fra dengang Danmark var et hav. I klinten kan man se godt 145 askelag vekslende med moler.
Hvor der er udskilt kalkforbindelser, kan man se lag af såkaldt cementsten. De rødlige gruslag, ”rødsten”, skyldes jernforbindelser fra grundvandet, der har sammenkittet aflejringerne. Flere steder er askelagene foldede eller endda lodrette. I moleret på stranden kan man finde fossiler af fisk, snegle, insekter og planter.
Langs stranden ved Salgjerhøj. Foto: Søren Olsen
Plantelivet
Omkring Salgjerhøj findes lidt nåleskov med rød-gran , men også enkelte løvtræer som ask , og skovbundsplanter som skovstjerne . På overdrevsarealerne vokser blandt andet hyld , bakke-tidsel , eng-brandbæger og bakke-jordbær . På toppen af Hanklit vokser eng-havre , hjertegræs , liden skjaller, kornet stenbræk , tjærenellike og dunet vejbred . Desuden havtorn og hedelyng .
Havtorn er god som kryddersnaps. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
En hel del harer og rådyr ses på områdets marker og overdrev. Sanglærken hilser velkommen forår og sommer. På stranden ses stor præstekrave , strandskade og rødben , og ude på fjorden findes havterne , hættemåge og stormmåge , samt knopsvane og gråand .
I moleret kan man finde fossiler og forsteninger af fisk, snegle, insekter og planter, og hvis de ligger løst på stranden, må man gerne tage dem med hjem. Der gøres hvert år gode fund fra perioderne palæocæn/eocæn, som moleret blev dannet i. De bedste fossiler findes på strandbredden når der er lavvande. Det er ulovligt at hugge stykker ud af klinten.
I det ofte righoldige opskyl ses hestemusling , knivmusling , konskæg , sandmusling og rester fra tang. Desuden skaller af sandkrabbe, almindelig topsnegl og sømus.
Strandskaden er en af de få sorte vadefugle.
Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
På de udyrkede områder ses stadig kulturspor fra udskiftningen i årtierne omkring år 1800 i form af små jordlodder. Her opstod en række husmandssteder, og de blev ikke opkøbt og samlet under de store gårde i 1970’erne, som det skete så mange andre steder. Derfor er skellene fra udskiftningen i vidt omfang bevaret her. De gamle vejforløb, blandt andet til Flade Kirke, er også meget velbevarede. Gårdene i Flade lå oprindelig samlet i læ af højdedraget mod nord og det flade landskab mod syd.
Den beskedne, tårnløse Flade Kirke består af kor og skib samt senmiddelalderligt våbenhus. Trods navnet ligger kirken højt med vid udsigt mod syd. Det mest spændende ved den er de mange billedkvadre. Nær vinduet i koret ses et simpelt, middelalderligt verdenskort, som Guds hånd velsigner. Jerusalem ligger i centrum. På kirkens sydside er der indhugget et solur. På vestgavlen er indhugget to ansigter, måske kirkens stiftere.
Ture og seværdigheder
Download kor tog turforslag (PDF-fil)
Der er almindelig adgang til det fredede, privatejede område ad veje og stier ifølge reglerne i naturfredningsloven. Man må gerne samle løse fossiler op og tage dem med hjem, men det er ulovligt at hamre i klinten. Færdsel på klinten og langs kysten sker på eget ansvar.
Turforslag
Området er velegnet til korte eller længere vandreture. Fra P-pladsen ved Hanklit kan man vælge at gå op på den stejle klint (for at nyde udsigten), eller gå langs klinten. Ved ekstremt højvande og hård vestenvind (primært om vinteren) kan foden af klinten stå under vand, så det ikke er muligt at færdes på stranden. Fra P-pladsen ved Salgjerhøj går stier frem til stranden, som man kan følge hen forbi Hanklit. Der er 3 km mellem de to P-pladser.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Hanklit. Den stejle, 60 meter høje molerskrænt er både overvældende og imponerende. Den er Danmarks største molerklint, og fra toppen har man en enestående udsigt rundt i hele Thisted Bredning. Klinten er bygget op af de skiftende lag vulkansk aske, der ses som mørke striber i det lyse moler.
2. Salgjerhøj. Med sine 89 meter er bakken det højeste punkt på Mors, og herfra har man en imponerende udsigt over fjordlandskabet. Talrige kirketårne kan ses fra toppen.
3. Flade Kirke. Den beskedne, tårnløse kirke af granitkvadre ligger med vid udsigt mod syd. Det mest spændende ved denne kirke er de mange billedkvadre. I kirken er der bevaret to mindetavler over sognets faldne i slesvigkrigene 1848-50 og 1864.
Vejbeskrivelse
<p> De fredede områder ligger på det nordlige Mors, i Limfjorden mellem Salling og Thy.</p><p> <i> Vejbeskrivelse <br/> </i> Fra rute 26, der går på tværs af Mors, kører man til Bjergby, hvis man vil ud til P-pladsen ved Hanklit, mens man kører mod Flade, hvis man vil ud til P-pladsen ved Salgjerhøj.</p><p> <i> Offentlig transport </i> <br/> Der er ingen offentlig transport til det fredede område.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser P-pladsen ved Hanklit.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049438c49a46f413914&ll=56.890441,8.770008&spn=0.032819,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049438c49a46f413914&ll=56.890441,8.770008&spn=0.032819,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Salgjerhøj og Hanklit </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Tilbage i 1930’erne blev ”Foreningen til Hanklits Fredning” dannet på privat initiativ, og i 1937 blev den imponerende molerklint fredet. Dette skete for at bevare klinten mod råstofgravning og for at sikre offentligheden adgang til stedet. I 1966 blev hele området omkring Salgjerhøj og Hanklit, knap 171 hektar, fredet for at beskytte de landskabelige og naturvidenskabelige værdier.
Link til fredningskendelse
Salgjerhøj og Hanklit , 1966
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Morsø Kommune
Jernbanevej 7
7900 Nykøbing Mors
Tlf. 99707000
Læs også
Morsø Turistbureau har udgivet bogen/folderen Kystruten rundt om Morsø.
Hjemmeside for områdets museer.