Heatherhill
Introduktion
Heatherhill er selve ikonet for, at det kan svare sig at holde kystlinjen fri for snærende sommerhusbyer. Der er stadig i mange politiske kredse et stort ønske om at bygge tæt på de danske kyster. Men på Heatherhill kan man opleve den store forskel mellem høje fyrretræer i sommerhuskolonierne, og den frie, friske luft på de afgræssede, smukke bakker. Det er en af kontrasterne, når man går en tur ud i de smukke, græsbevoksede bakker. Området er af mange blevet sammenlignet med det skotske højland.
Det utroligt flotte bakkede landskab ved Heatherhill.
Foto: Thomas Eriksen
Landskabet
Heatherhill er et åbent, bakket område ved Sjællands nordkyst, nær Rågeleje. Det er fredet sammen med dele af Hanebjerg Mose og dele af sommerhusområdet på Hanebjerg. Fredningen skal sikre områdets landskabelige, biologiske og geologiske værdier samt befolkningens adgang til bakkerne og stranden.
Fredningen med dens markante bakker og dale blev dannet ved den sidste istid. Sand og grus er ført med vand fra den smeltende is og har lagt sig foran iskanten som de nuværende fladtoppede højdedrag langs kysten. En strøm af smeltevand har udgravet dalstrøget mellem P-pladsen og stranden, og siden har havet fjernet materialet foran den 15-20 meter høje kystskrænt. Lavningen omkring den lille sø skyldes bortsmeltning af et isstykke, der har ligget i aflejringerne. Rækken af langstrakte bakker på tværs af kysten er materiale, der har ligget på bunden af et vandløb, der passerede gennem isen. Siden har også vinden tilført terrænet et lag sand, ikke mindst under sandflugtsperioden i 1500-1700-tallet.
Heatherhill breder sig både nord og syd for Strandvejen.
Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Hede- og overdrevsarter dækker hovedparten af Heatherhill. Disse lave bevoksningstyper med spredte enebær- og gyvelbuske var for få hundrede år siden typiske for Nordsjælland. Specielt mod nordøst i Heatherhill findes der større, sammenhængende arealer med lyng og revling . De iøjnefaldende blomster af nikkende kobjælde og blodrød storkenæb kendetegner området forår og sommer. Floraen er i det hele taget artsrig, både på bakkerne og i den lille sø.
Nikkende kobjælde findes på overdrev og skrænter.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Sommerfuglene nyder godt af det lave, blomsterrige plantedække. I fredningen lever da også helt usædvanligt mange sommerfuglearter, hvoraf en del efterhånden er sjældenheder i det øvrige Danmark. De store bestande af okkergul pletvinge og køllesværmere er karakteristiske for Heatherhill i forsommeren og højsommeren. Hver sommerfugleart er afhængig af én eller få bestemte plantearter, som netop dens larver lever af.
På de store overdrev kan man også se rødrygget tornskade .
Okkergul pletvinges larve lever selskabeligt på især lancetbladet vejbred. Foto: Biopix /Nils Sloth
Kulturhistorie
Man kan med god grund undre sig over det engelsk-klingende navn på denne danske fredning. Heatherhill betyder såmænd ”lyngbakke”, og det var naturligt at give den det engelske navn, Heatherhill, efter den største ejendom i fredningen. Det var nemlig tidligere sommerresidens for den velhavende, engelske direktør Vincent og hans familie, der i 1947 medvirkede til at sikre området og dets natur mod udstykning. Senere blev det meste af Heatherhill-området åbnet for offentlig adgang, og overtaget af kommunen. Landstedet var bygget i britisk stil og fornemt indrettet. Det lå på en bakke nær kysten, men er for længst revet ned.
I en avis fra 1966 kunne man læse:
”Professorinde Hedevig Rubin, Holte, købte i 1959 Klitgården af Vejby-Tibirke kommune, der havde erhvervet denne ejendom med tilhørende arealer ca. 75 tdr. land, herunder Heatherhill-området, af den engelske millionøse Edith Walmsley, en datter af den kendte forretningsmand Wincent. Gennem denne erhvervelse lykkedes det professorinden at indrette et lokalt kulturcentrum, idet hun lod gårdens længer ombygge til udstillingslokaler for kunst og til et sommerteater. Et lokalt kunstnersamfund med maleren Mogens Vantore, Unnerup, som drivende kraft har gennem et stykke tid forsøgt at finde en vej for fortsat at have ejendommen til rådighed for kunstnerne, men manglen på kapital har nedstemt forhåbningerne, og kommer der ikke en løsning, vil Vejby-Tibirke egnen være en anerkendt institution fattigere.”
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er flere vandremuligheder i området. Den nord for liggende ejendom, Strandbjerggård, er ejet af staten, og der er offentlig adgang til den.
En oplagt tur er at gå fra P-pladsen mod havet, videre mod nordøst på stranden eller på kanten af bakkerne. Flere steder går stier tilbage til udgangspunktet.
Mange besøger fredningen, og ønsker man lidt mere ro, kan det anbefales at gå ind over den del af fredningen, der ligger øst for Strandvejen.
Vejbeskrivelse
<p> Heatherhill ligger på begge sider af Rågelejevej - den nordsjællandske strandvej mellem Tisvildeleje og Rågeleje - 1,5 kilometer sydvest for Rågeleje.</p><p> Der er en P- plads ved vejen, hvorfra stier udgår på begge sider af Rågelejevej. Vincentstien går direkte fra P-pladsen gennem bakkerne til vandet.</p><p> GPS-koordinater P-plads: N 56º 05.194' E 012º 08.619'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.00048986df664777ff7fc&ll=56.086548,12.145257&spn=0.00838,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.00048986df664777ff7fc&ll=56.086548,12.145257&spn=0.00838,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Heatherhill </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Heatherhill, 35 ha., fredet 1960
Et par professorer henvendte sig til Naturfredningsforeningens hovedbestyrelse og foreslog, at der blev rejst en fredningssag for området. Området er af meget stor værdi i såvel naturvidenskabelig, som rekreativ og turistmæssig henseende, mente professorerne.
Indtil for nogle hundrede år siden henlå det meste af Sjællands kyst som strandbakker og overdrev med karakteristisk græs- og hedevegetation. De er fuldstændig forsvundet. Heatherhill-arealerne er de eneste tilbageværende af nogen større udstrækning. Derfor ville være at stor betydning af få fredet området.
Fredningen blev gennemført.
Link til fredningskendelse
Heatherhill , 1960
Yderligere information
Om fredningerne og deres bestemmelser
Gribskov Kommune
Rådhusvej 3
3200 Helsinge
Tlf: 72496000
Læs også
Folder fra Gribskov Kommune: Heatherhill
Nordkyststien – fra Hundested til Gilleleje