Isgård
Introduktion
Landskaberne omkring Isgård på det vestvendte næs af Mols byder på spændende oplevelser og er et besøg værd. Det kuperede område præges af sandende og stenede kyster, stejle kystskrænter med et opland med landbrugsjorder og enkelte levende hegn, stengærder og småskove. Midt i fredningen ligger herregården Isgård, en trefløjet og hvidkalket hovedbygning fra i 1890’erne. Fredningens højeste punkt er Møgelhøj, der rejser sig 77 meter over Århusbugten. I den nordlige del af fredningen ligger Tillerup Sø omgivet af en tagrørsbræmme. For naturinteresserede er floraen og insektlivet på kystskrænterne og i småskovene af særlig interesse. P-pladser med informationskort samt afmærkede stier gør det let at vandre i det udsigtsrige landskab med udsigt til både Helgenæs og Århus.
Isgård er udover en stor herregård også et flot landskab med dramatiske kystskrænter. Foto: Torben Gang Rasmussen
Landskabet
Isgårdfredningen ligger i Tved Sogn, som anses for at være en del af det gamle Mols. Sognets ”hoveder” Øhoved, Skødshoved og Mols Hoved omkranser sammen med sommerhusområderne et dejligt bakket landbrugsland med landsbyerne Tved, Eg, Tillerup, Dejret og Bjødstrup. Det storstilede moræneland krones i syd med herregården Isgård. Bakkens indre bygning anes i de nyeste skred i klinterne ved Mols Hoved. Nederst er et tykt lag moræneler, derover et lag smeltevandssand og øverst i klinten ses en én meter tyk moræne. Stedvist i morænen ses lag af grønligt ler fra Tertiærtiden. I det kuperede bagland findes levende hegn, vandhuller og småskove. Langs kysten i øst mod Begtrup Vig findes lave partier med kildevæld og små engarealer. Kysten præges af meget store havslidte sten af granit, gnejs, kinnediabas og porfyrer.
Plantelivet
Plantelivet på Isgårdfredningen er ganske artsrigt. De sydvendte kyster og kystskrænter, småskovene samt hegnene, stendigerne, vandhullerne og kildevældene giver mange forskellige levesteder i et ellers landbrugspræget landskab. På kystskrænterne forekommer bjerg-rørhvene , vild gulerod , hulkravet kodriver , gul evighedsblomst , kongelys samt den sjældne rosen-katost foruden smukke krat af havtorn , almindelig hyld , tjørn og hunde-rose . På klintekronen vokser østrigsk fyr . I vældene langs kysten vokser tagrør , kær-svinemælk og enkelte steder elfenbens-padderok , stivhåret borst og kødfarvet gøgeurt . I lerskredene trives pionerplanten følfod frodigt.
Øst for Isgård er en gammel frodig skov på muldbund med skovmoser og enkelte kær. Listen over skovens træer omfatter skovelm , ahorn , ask , rødel , eg , bøg , tjørn , poppel , vild pære og hestekastanje . Desuden findes en mindre bevoksning af rød-gran . Af markante skovbundsplanter kan nævnes lund-padderok , dansk ingefær , bredbladet klokke og lund-fladstjerne. Vest for Isgård ved Potbanke er en lille skov med småbladet lind og skov-fyr samt et overdrev med mere fattig jordbund. Omkring Tillerup Sø findes en frodig rørskov med tagrør .
Dyrelivet
Digesvalen yngler i kolonier i klinterne ved Mols Hoved, hvor den som andre svalearter lever af flyvende insekter. For at opnå ynglesucces må denne lille trækfugl, som i vinterhalvåret opholder sig i Afrika, til stadighed udbedre vind- og vandskader på redehullerne i klinten. Hullerne danner klynger i de bedst egnede sandlag umiddelbart under klintekronen. Langs kysterne træffes gravand og toppet skallesluger . I træktiden om efteråret ses flokke af almindelig ryle . Gamle artslister udarbejdet af Naturhistorisk Museum i Århus viser fund af talrige billearter på klintekysten.
Tillerup Sø har haft en stor bestand af karper og skaller , som var med til at fastholde søens uklare vand. For at ændre sammensætningen af fisk har det tidl. Århus Amt opfisket flere ton fisk og udsat geddeyngel for at bedre vilkårene for rovfisk. Fiskebestanden omfatter desuden aborre , sandart og ål . En kilde hævder at der tidlige blev udsat ørreder i Tillerup Sø.
Kulturhistorie
Tæt ved Isgård ligger middelaldervoldstedet Egsgaard, som på toppen måler otte meter i tværmål. Voldstedet er omgivet af nye kampestensfundamenter. Egsgaard, som er afledt af den nærliggende landsby Eg, flyttede formentlig allerede i Senmiddelalderen til sin nuværende plads og ændrede navn til Isgård. Herregården tilhørte dengang biskoppen i Århus. Efter Reformationen overtages ejendommen af kronen, som i 1544 sælger gården til adelsfamilien Sandberg. Siden har Isgård været i privateje.
Vest for fredningen ligger et af de ældste sommerhusområder på Mols. Sommerhuskolonien blev bygget omkring Skødshovedbroen, som tidligt i 1900-tallet blev anlagt med henblik på at drive passagerer- og fragtsejlads fra Århus til Mols. Passagersejladsen er nu ophørt og udtjente godsspor fører op til det gamle pakhus, som i dag er indrettet som havnekontor. Fra den nyere lystbådehavn går en sti op til det 58 meter høje Basbjerg, hvorfra der er en vid udsigt til Kalø og Århus.
Ture og seværdigheder
Download kort og turmulighed (PDF-fil)
Området ved Isgård er et pragtfuldt vandreområde. Her er et net af veltilrettelagte, afmærkede vandrestier, som gør det muligt at komponere både korte og lange vandreture. Et godt udgangspunkt er P-pladsen ved Isgård. Følg afmærkningen ad markvejen mod vest langs dyrkede marker til Mols Hoved. Glæd dig over det imponerende morænelandskab og udsigten ud over Århusbugten og Begtrup Vig.
Ved kysten kan du vælge at gå til venstre langs klintefoden. Stranden er let at passere. Både to og tre kilometer ude fører afmærkede stier op over gennem bakkerne til Isgård. Ønskes en lang tur på 7,5 km anbefales det at holde til højre ved Mols Hoved og følge kysten til Kjeldshoved. Herfra er der en afmærket forbindelse op gennem fredningen til landsbyerne Bjødstrup, Landborup og Eg. Fra Eg kan man enten gå direkte til Isgård ad kommunevejen eller udvide med en afstikker til kysten.
Seværdigheder
Af seværdigheder er herregården Isgård (1), Mols Hoved (2), stengærder og diger (3), landsbyen Eg med tæt bebyggelse og et mere end 100 år gammelt vejsystem (4) og Skødshovedbroen med det gamle pakhus og foranliggende godsspor (5). Visse stiforløb kan lukkes i tilfælde af klapjagt.
Vejbeskrivelse
<p> P-pladser med infotavler findes ved Isgård (GPS N 56° 10.117' E 10° 24.559') og Hundshoved (GPS N 56° 10.525' E10° 22.669').</p><p> Adgang i bil eller på cykel kan ske fra Knebel eller Fuglsø. I Tved viser vejskilt mod Eg. I Eg viser vejskilt mod Isgård.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000474516b65655d5c255&ll=56.175661,10.412121&spn=0.033444,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000474516b65655d5c255&ll=56.175661,10.412121&spn=0.033444,0.060081&z=13&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Isgård </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Fredningen dækker 623 ha omkring herregården Isgård og Mols Hoved. Den blev gennemført med henblik på at sikre de værdifulde kysttrækninger og det kuperede bagland med de forholdsvist artsrige løvskovsområder samt Tillerup Sø. Fredningssagen blev rejst af det tidl. Århus Amt og senere bakket op af Danmarks Naturfredningsforening. Kendelsen blev afsagt Overfredningsnævnet den 7. september 1982. I kendelsen hedder det, at fredningens formål er at sikre de landskabelige værdier, at tilgodese de botaniske værdier samt at give offentligheden adgang. Område skal bevares i sin nuværende tilstand og stendiger, søer, moser og kildevæld må ikke ændres. Der kan iværksættes naturpleje på uopdyrkede arealer. Området er privatejet og fordelt på 35 lodsejere. Der er udbetalt erstatninger til lodsejerne.
Link til fredningskendelse
Isgård , 1982
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Syddjurs Kommune
Hovedgaden 77
8410 Rønde
Tlf: 87535000
Læs også
Vandretursfolderen Tved sogn – et næs på Mols, udgivet af Århus Amt 2003.